2min

In het derde kwartaal is de situatie voor de pc-markt opnieuw niet verbeterd, de pc-markt is zelfs nog verder gekrompen. Zowel onderzoeksbureau Gartner als IDC gaan uit van een krimpende pc-markt, Gartner verwacht een krimp van 7,7 procent, waar IDC verwacht dat de pc-markt met 10,8 procent is gekrompen.

De grootste krimp is opnieuw te vinden in de verkoop van desktop-computers. Deze lijken toch echt op hun retour te zijn en alleen een select publiek lijkt nog een desktop-computer te willen aanschaffen. Dat betekent echter niet dat het met andere categorieën beter gaat, de categorie ultramobiles waar bijvoorbeeld de ultrabooks, Macbook Air en Surface Pro onder vallen had ook te maken met een kleine krimp.

De hele pc-markt verkeerd gewoon in zwaar weer en het soort product maakt daarin weinig uit. Wel denken analisten dat het vierde kwartaal weer iets beter zal zijn. Windows 10 is nu beschikbaar en door de eerste maanden heen, veel fabrikanten zijn nu bezig met het presenteren van hun nieuwe hardware, waarin ook weer nieuwe processoren van Intel zitten. Er komt nu meer aandacht voor nieuwe producten in de pc-markt en dat zal moeten leiden tot meer verkopen.

Lenovo blijft marktleider volgens de bureaus, het bedrijf zou een marktaandeel hebben van 20,3 procent, gevolgd door HP en Dell met respectievelijk 18,5 procent en 13,8 procent. Op plek vier stond Acer, maar dat bedrijf zag zijn marktaandeel verdampen en staat nu op plek vijf met 7,4 procent. Op de vierde plaats staat nu Apple met een marktaandeel van 7,6 procent. Hoewel de onderzoekbureaus het eens zijn over de verdeling van de markt, het scheelt hier en daar een klein procentje, zijn ze het niet eens over de verkoop van het aantal Apple-computers.

Gartner denkt dat Apple 5,6 miljoen computers heeft verkocht, waar dat er vorig jaar 5,5 miljoen worden, een hele kleine stijging van 1,5 procent. IDC ziet dat anders, zij denken dat Apple minder pc’s heeft verkocht dan in het derde kwartaal van 2014, Volgens het IDC zou Apple in het derde kwartaal 5,3 miljoen pc’s hebben verkocht tegen 5,5 miljoen een jaar eerder. De grote vraag is dus zijn de Apple pc-verkopen nu ook op zijn retour? Die vraag kan alleen Apple beantwoorden en dat horen we binnenkort.