Appe houdt er al rekening mee dat het een miljardenboete moet gaan betalen in Europa voor het sluiten van een belastingdeal met de Ierse overheid die niet door de beugel kan. De Europese Commissie is in september vorig jaar een onderzoek gestart omdat de belastingdeal wordt gezien als mogelijke staatssteun aan Apple.

Apple heeft bij de Amerikaanse Securities & Exchange Commission een zogenaamde SEC-filing gedaan. Daarin geeft Apple aan dat de kans bestaat dat het bedrijf een fikse boete krijgt in Europa nu er een onderzoek loopt naar illegale belastingafspraken. Apple laat weten dat de boete substantieel kan zijn, volgens de Financial Times gaat het dan hoogstwaarschijnlijk om een boete van minimaal 5 procent van de omzet, wat neerkomt op minimaal 2,5 miljard dollar.

Ook kan de Europese Commissie een boete uitdelen voor meerdere jaren omdat de belastingafspraken ook al jaren van kracht zijn. Hoe hoog de boete precies zal oplopen is nog niet duidelijk, maar Apple heeft zo’n 196 miljard dollar geparkeerd staan en zal weinig last hebben van de boete. Daarnaast is de kans groot dat het bedrijf in eerste instantie in beroep zal gaan tegen de boete.