Apple krijgt 13 miljard euro boete van Europese Commissie

De Europese Commissie is van mening dat Apple jarenlang illegale staatssteun van de Ierse overheid gekregen heeft. Het rapport is na drie jaar onderzoek uitgebracht en zou kunnen leiden tot een gigantische boete voor het bedrijf, die CEO Tim Cook al eens omschreef als "een mogelijke strop".

Update onderaan dit artikel, de originele titel was ‘Apple krijgt mogelijk miljardenboete’.

De zaak komt voort uit twee belastingdeals die Ierland met het Amerikaanse Apple sloot. De eerste daarvan werd in 1991 gesloten en de tweede in 2007. Als gevolg daarvan hoefde Apple miljoenen euro’s minder aan belasting te betalen, maar volgens de Europese Commissie waren die afspraken niet volgens de wet.

Hiermee is het verhaal natuurlijk nog lang niet afgerond, want de Ierse overheid en Apple hebben allang laten weten zich niet te kunnen vinden in een dergelijke beslissing. Ze zullen enige vorm van een boete dan ook aanvechten bij de rechter, waardoor dit verhaal nog jaren kan duren. Daar komt ook bij dat de Amerikaanse overheid de nodige druk zet op de Europese Commissie en al eens heeft gedreigd met ongunstige belastingregelingen voor Europese ondernemingen als Apple inderdaad een miljardenboete krijgt.

Om welk bedrag het precies gaat is niet bekend. Volgens analisten van JPMorgan zou het wel eens kunnen gaan om een strop van 19 miljard dollar. Dan gaat het om een "worst case scenario", waarbij Apple en Ierland de mogelijke zaak verliezen. De beslissing van de Europese Commissie heeft mogelijk ook grote gevolgen voor andere Amerikaanse ondernemingen die in Europa deals gesloten hebben met overheden.

In januari besloot de Europese Commissie al dat 35 ondernemingen, waaronder Starbucks en Anheuser-Busch miljoenen moesten betalen in achterstallige belastingen. In totaal bedroeg het toen al 700 miljoen euro. Ook wordt er onderzoek gedaan door de Commissie in Nederland, ook hier staan de belastingregels onder druk, iets waar veel Amerikaanse bedrijven zich nogal druk over maken.

Update (12:15):
Eurocommissaris Margrethe Vestager heeft bekend gemaakt dat Apple 13 miljard euro moet gaan terugbetalen aan Ierland. Daarmee is het de grootste naheffing tot nu toe sinds de Europese Commissie is begonnen met zijn onderzoeken naar belastingdeals. De tweede grootste naheffing bedroeg 1,4 miljard euro en werd gegeven aan het Franse energiebedrijf EDF.

Bron:Financial Times