Sony heeft ook zijn kwartaalcijfers bekendgemaakt en het gaat weer een stuk beter met Japanse fabrikant. Wel blijven de smartphones nog een zorgenkindje maar er is goede hoop dat Sony Mobile volgend kwartaal ook weer winst gaat maken. Wel gaat dit ten kosten van het marktaandeel, maar dat is een bewuste keuze.

Sony staat onder grote druk omdat het concern er de afgelopen tien jaar nauwelijks in is geslaagd om echt winst te maken. In plaats daarvan is er gesneden, gereorganiseerd, zijn divisies verkocht, vastgoed afgestoten en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Sony snapt inmiddels al enige tijd dat die spiraal doorbroken moet worden en het bedrijf wil dan ook aan het einde van het fiscale jaar weer winstgevend zijn.

Als we kijken naar het financiële resultaat over afgelopen kwartaal dan is het bedrijf goed onderweg, de omzet kwam uit op 14,3 miljard euro en de winst op 667 miljoen euro. Sony wist flink wat meer PlayStation 4-consoles te verkopen deze zomer, 4 miljoen in tegenstelling tot 3,3 miljoen een jaar eerder. Met de televisies en camera’s ging het minder goed, de televisieverkopen daalde van 3,6 miljoen naar 3 miljoen stuks en de camera’s van 2,2 naar 1,6 miljoen.

De grootste uitdaging voor Sony ligt echter in de mobiele divisie, volgens de nieuwe strategie van Sony brengt het bedrijf nog maar eens per jaar nieuwe high-end toestellen op de markt en veel minder goedkope toestellen. Het bedrijf mikt dan ook niet meer op een groot marktaandeel maar is tevreden met een kleine maar wel winstgevend aandeel. Als we naar de cijfers kijken zien we dan ook een forse daling, Sony verkocht het afgelopen kwartaal 6,7 miljoen toestellen, een jaar eerder waren dat er nog 9,9 miljoen. Daar staat wel tegenover dat het verlies met 88 procent daalde. vorig jaar was dat nog 170 miljard yen en nu is dat nog maar 20 miljard yen, omgerekend zo’n 150 miljoen euro. Volgend kwartaal wordt ongetwijfeld een veel beter kwartaal voor Sony Mobile want de nieuwe Xperia Z5-familie komt nu beschikbaar.