Ondanks de recente berichten dat Sony Mobile slecht presteert en het bedrijf mogelijk weer moet gaan snijden in het personeelsbestand is er nu weer goed nieuws. Het afgelopen kwartaal was Sony Mobile’s beste kwartaal tot op heden, er werden maar liefst 11,9 miljoen smartphones verscheept, het hoogste aantal in een kwartaal tot op heden.

Sony werkt met een gebroken boekjaar en daardoor loopt het fiscale boekjaar van 2014 tot en met 31 maart 2015. Sony heeft de verkoopverwachting van Sony Mobile voor het fiscale jaar wederom verlaagd, ondanks de goede verkopen in het afgelopen kwartaal. Sony verwacht nu 39,2 miljoen smartphones te verkopen, deze verkoopverwachting is nu voor de derde keer verlaagd in de afgelopen 9 maanden.

Sony’s originele doel was 50 miljoen smartphones verkopen, dat bleek echter al snel onhaalbaar en ging de verwachting omlaag naar 43 miljoen exemplaren. In oktober ging de verwachting vervolgens opnieuw naar beneden naar 41 miljoen en nu dus naar 39,2 miljoen stuks.

Sony is wel druk bezig met het doorvoeren van veranderingen bij Sony Mobile, inmiddels is de CEO vervangen en komt er een reorganisatie aan waarbij 2100 banen worden geschrapt. Verder lijkt Sony af te stappen van de strategie waarbij het elk half jaar een nieuw vlaggenschip op de markt brengt. Er wordt op de Mobile World Congress namelijk geen nieuw vlaggenschip van Sony verwacht, waarschijnlijk gaat Sony inzetten op nieuwe wearables en misschien wat goedkoper mobiele producten.

Sony Mobile heeft het afgelopen kwartaal door de goede verkopen een omzet behaald van 429 miljard yen (3,18 miljard euro) en een winst van 9,3 miljard yen (69 miljoen euro).

Het afgelopen kwartaal wist ook de PlayStation-divisie goede resultaten neer te zetten, met dank aan de PlayStation 4, de nieuwe console van Sony blijft het goed doen. Ook de inkomsten uit PlayStation Network zijn wederom toegenomen, daar kunnen onder andere games worden aangeschaft. In totaal werden er 7,5 miljoen consoles verscheept waarvan 6,4 miljoen PlayStation 4-exemplaren. De omzet uit de PlayStation-divisie kwam uit op 531,5 miljard yen (3,94 miljard euro) en een winst van 27,6 miljard yen (204,7 miljoen euro).

Sony wist het afgelopen kwartaal ook opnieuw meer camera-sensoren te verkopen aan andere smartphone-fabrikanten en het aantal verscheepte televisies ging ook omhoog. De divisie waar de meeste zorgen vandaan komen is de filmtak van Sony, behalve het feit dat Sony Pictures het afgelopen kwartaal werd gehackt en alle gegevens op straat kwamen te liggen liep de omzet en de winst ook flink terug. De winst daalde met maar liefst 90 procent. Ook heeft het bedrijf 15 miljoen dollar aan kosten opgenomen vanwege de hack, Sony laat uitgebreid onderzoek doen naar de hack en veel apparatuur wordt nu vervangen.

Alles bij elkaar zorgt dit ervoor dat Sony het afgelopen kwartaal uit kwam op een omzet van 2,56 biljoen yen (19 miljard euro) en een winst van 89 miljard yen (660 miljoen euro). Hierdoor is het bedrijf ook iets positiever over het resultaat voor het fiscale jaar. Toch blijft de uitkomst daarvan minder rooskleurig Sony verwacht 8 biljoen (59,4 miljard euro) omzet te maken en een verlies van 170 miljard yen (1,26 miljard euro).