Intel neemt chipfabrikant Altera over voor 16,7 miljard dollar

Intel heeft zojuist zijn grootste overname ooit bekendgemaakt. De Amerikaanse chipfabrikant neemt de eveneens Amerikaanse chipfabrikant Altera over voor maar liefst 16,7 miljard dollar. Daarmee overtreft het de overname van McAfee in 2010 voor 7,68 miljard dollar.

De overname hing al enkele maanden in de lucht maar is nu dan officieel, Altera wordt onderdeel van Intel. Voor Intel is dit een hele dure aankoop maar wel een die op termijn terugverdiend kan worden. Altera ontwikkeld zogenaamde fpga’s, dat zijn kleine energiezuinige chips die worden geprogrammeerd om specifieke taken uit te voeren. Daarmee zijn deze chips ideaal voor Internet-of-Things-toepassingen. Intel wil een grote speler worden op de markt voor Internet-of-Things en die positie is nu ineens een stuk steviger geworden.

Altera werkt op dit moment veel met ARM-cores om de fpga’s te maken, Intel heeft aangegeven hier aan vast te houden. Wel kan Intel’s technologie en ervaring met de Wet van Moore helpen om de chips nog sneller en energiezuiniger te maken. Waarschijnlijk zal Intel gaan inzetten op het verkleinen van het aantal nanometers waarop de chips worden geproduceerd.

Intel verwacht de overname binnen zes tot negen maanden te kunnen afronden en dan zal waarschijnlijk meer duidelijk worden omtrent Intel’s plannen met Altera.