Intel heeft zijn grootste overname ooit afgerond, het Amerikaanse Altera werd in juni overgenomen voor 16,7 miljard dollar. Nadat de overname werd goedgekeurd door diverse overheden heeft Intel de overname nu kunnen afronden. Altera gaat verder als de Programmable Solutions Group, een divisie binnen Intel.

Intel moest flink in de buidel tasten voor Altera, maar liefst 16,7 miljard dollar werd er op tafel gelegd om de chipfabrikant over te nemen. Altera is gespecialiseerd in het maken van chips die geprogrammeerd zijn voor een specifiek doel. De technologie van Altera wordt dan ook voornamelijk toegepast in FPGA’s en ARM-socs. Twee soorten chips die Intel zegt te blijven ontwikkelen, zodat de huidige klanten van Altera niet op zoek moeten naar een alternatief.

Intel hoopt met de technologie van Altera een grote speler te kunnen worden op de markt voor Internet-of-Things. Waar straks veel kleine chips nodig zijn die specifieke doelen hebben. Ook zou Altera er goed in zijn geslaagd de chips zeer energiezuinig te ontwikkelen, iets wat ook steeds belangrijker wordt.

Daarnaast kan Intel de technologie van Altera toepassen in datacenters, waar Intel zelf al een enorm grote speler is. Recent introduceerde Intel ook nieuwe Xeon-processoren met geïntegreerde fpga’s. Daarin kan de technologie van Altera ook een grote bijdrage leveren.

Andersom, kan Altera veel baat hebben bij de ervaring die Intel heeft met chipproductie, de Wet van Moore en het tempo waarmee Intel weet te innoveren.