De Amerikaanse geheime dienst staat momenteel even buitenspel, ze mogen op dit moment geen telefoongegevens van Amerikaanse inwoners verzamelen of gebruiken. De Amerikaanse Senaat heeft gisteravond niet ingesteld met het verlengen van de wetgeving die dit mogelijk maakt.

Binnen de Amerikaanse Senaat heerst verdeeldheid over de middelen die de NSA tot zijn beschikking heeft. Zeker na het uitlekken van alle documenten van Edward Snowden is ook in de Verenigde Staten twijfel ontstaan over de werkwijze van de inlichtingendiensten. Eigenlijk moest er voor 1 juni een nieuwe Patriot Act zijn maar dat is niet gelukt en hierdoor mogen er op dit moment geen telefoongegevens van Amerikaanse burgers worden verzameld door de geheime diensten. Wel mag de NSA nog telefoongegevens van buitenlanders verzamelen.

De meeste problemen zijn over de wetgeving die de mogelijkheid biedt om alle telefoongegevens te verzamelen en te gebruiken voor terrorismebestrijding. Daar zijn al enkele aanpassingen in doorgevoerd maar nog onvoldoende om tot een akkoord te komen. Zo moet een rechter van de Intelligence Surveillance Act Court in de toekomst oordelen of de zoekacties in de gegevens wel relevant is voor terrorismebestrijding en worden de gegevens voortaan bij de providers opgeslagen en niet langer een op een centrale locatie bij de NSA waar niemand toezicht op kan houden.

Hoewel er nu discussie is over het verzamelen van telefoondata heeft de NSA al aangegeven dat het steeds lastiger wordt om mensen af te tappen en af te luisteren omdat steeds meer verbindingen worden versleuteld en niet meer zijn af te luisteren. Met het oog op terrorismebestrijding kunnen dus eigenlijk alleen nog "domme" terroristen worden gepakt, terroristen die kiezen voor de juiste versleuteling zullen op andere manieren moeten worden opgespoord.