De Amerikaanse geheime dienst NSA mag niet langer massaal alle metagegevens verzamelen van Amerikaanse burgers. De inlichtingendienst moet nu eerst een gerechtelijk bevel hebben om vervolgens gericht een verdachte te mogen afluisteren. Hierdoor kan de NSA veel minder makkelijk misbruik maken van zijn bevoegdheden.

Een half jaar geleden hebben de Amerikanen de wet aangepast, met de USA Freedom Act is het niet langer toegestaan om massaal Amerikaanse burgers af te luisteren. In plaats daarvan mag de NSA nu alleen nog gericht verdachte personen afluisteren en hiervoor moet de geheime dienst een gerechtelijk bevel hebben waarmee toestemming wordt gegeven voor het afluisteren.

De NSA heeft flink wat kritiek gekregen de afgelopen jaren sinds is uitgelekt hoever de praktijken gingen van de geheime dienst en hoe groot de inbreuk was op de privacy van Amerikaanse burgers. Daardoor is er ook veel wantrouwen ontstaan onder internetgebruikers en internetbedrijven, het gevolg is dat het complete internet een encryptieslag heeft gemaakt en enorm veel verbindingen nu standaard zijn versleuteld waardoor ze vrijwel niet zijn af te luisteren.

De nieuwe Amerikaanse wet geldt overigens alleen voor Amerikaanse burgers, over buitenlanders wordt niet gerept in het voorstel. In theorie kunnen de Amerikanen ons dus nog steeds massaal afluisteren.