1 min

De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie PCLOB is van mening dat het verzamelen van telefoongegevens door de NSA illegaal is, waardoor het moet stoppen. Er zou geen enkel geval bekend zijn waarbij de afgetapte gegevens het verschil maakten in een onderzoek met betrekking tot terrorismebestrijding.

Een verslag van het Privacy and Civil Liberties Oversight Board (PCLOB) dat vandaag zal worden uitgebracht maakt gehakt van het spionageprogramma van de NSA, waarbij telefoongegevens worden verzameld. Dat berichtte The Washington Post eerder vandaag.

De PCLOB zou hierin stellen dat dit programma van de NSA niet strookt met de Amerikaanse regelgeving. In deze Sectie 215 van The USA Patriot Act staat namelijk dat door de overheid verkregen (telefoon)gegevens relevant moeten zijn bij een goedgekeurd onderzoek.

Ook zouden verkregen telefoongegevens tot nu toe van geen enkele toegevoegde waarde zijn geweest bij een onderzoek dat betrekking heeft op terrorismebestrijding. "We hebben geen geval kunnen aanwijzen waarbij het betreffende spionageprogramma een concreet verschil heeft weten te maken in de uitkomst van een onderzoek met betrekking tot contraterrorisme."

Het stoppen met het op grote schaal aftappen van telefoongegevens zou volgens de PCLOB de problemen omtrent de privacykwestie en vrijheden van burgers kunnen wegnemen. Als alternatief zou er een onafhankelijke organisatie kunnen worden aangewezen voor het beheren van de verzamelde gegevens van de NSA. Ook oppert de PCLOB een plan waarbij de bewaarplicht van telecomaanbieders wordt verlengd.