2min

Een voormalige directeur van zowel de CIA als de NSA heeft een opmerkelijke uitspraak gedaan. Hij noemt de recente hack op de Amerikaanse overheid die hoogstwaarschijnlijk door de Chinezen is uitgevoerd; "legitieme spionage". Hij stelt dat als hij de kans zou hebben om dezelfde informatie bij de Chinezen te stelen, hij het niet zou laten.

Recent is bekend geworden dat er bij een hack personeelsbestanden zijn gestolen van werknemers van de Amerikaanse overheid, het gaat mogelijk om gegevens van miljoenen mensen. De informatie bestaat ui basale gegevens maar ook uit achtergrondcontroles om te kijken of iemand wel geschikt is om bij de overheid te werken. In deze bestanden kan ook gevoelige informatie staan, bijvoorbeeld als iemand in het verleden een drank of drugsverslaving heeft gehad.

Michael Hayden, voormalige directeur bij de CIA en NSA, liet weten dat deze hack echt een groot probleem is, maar stelt ook dat zijn emotie voornamelijk schaamte is. Hij stelt niet boos te zijn op de Chinezen omdat deze gegevens een legitiem doelwit zijn voor hackers. Als hij dezelfde informatie bij de Chinezen zou kunnen stelen zou hij het meteen doen, zelfs zonder toestemming te vragen.

Alle landen doen aan spionage ook de Verenigde Staten, aldus Hayden. Waarmee hij wil zeggen dat boos worden op de Chinezen dan ook geen zin heeft.

Verder is het nog maar de vraag of de informatie heel bruikbaar is voor de Chinezen. De informatie kan niet gebruikt worden om agenten te chanteren want de informatie is al bekend bij de Amerikaanse overheid.

De Chinezen hebben overigens ontkent iets te maken te hebben met de hack, maar verschillende specialisten die de hack hebben onderzocht wijzen nog steeds richting de Chinezen.