2min Security

‘Amerikaanse overheid wil Chinese overheid hacken als wraakactie’

President Obama zou besloten hebben dat er een vergeldingsactie moet komen op de hack die de Chinezen uitvoerden bij de Amerikanen. De Chinezen wisten de Amerikaanse overheid te hacken en de persoonlijke gegevens van miljoenen huidige en voormalige overheidswerknemers buit te maken. Wat voor vergeldingsactie Obama wil uitvoeren is onduidelijk.

Volgens The New York Times zou de Obama-regering besloten hebben dat een hack op de Amerikaanse overheid niet zonder consequenties kan blijven, ook niet voor de Chinezen. De Chinezen erop aanspreken zal weinig nut hebben want die zullen alles ontkennen. Ze terughacken is een optie, maar ook dat kan weer leiden tot vergelding of nog meer hacks.

De regering zou gekozen hebben voor een vergeldingsactie om een afschrikwekkend effect te weeg te brengen, waardoor in het vervolg twee keer wordt nagedacht voordat de Amerikaanse overheid wordt gehackt. Of het in de praktijk ook zo werkt is nog maar de vraag, het stelen van data kost geen directe levens en kan in veel gevallen zelfs zonder opgemerkt te worden.

De Amerikanen en de Chinezen maken inmiddels al enige tijd ruzie over wie nu wie heeft gehackt. Het mag duidelijk zijn dat waarschijnlijke beide partijen daar schuldig aan zijn en dat ze beide niet snel zullen stoppen met deze praktijken. Officieel hebben de Amerikanen geen schuldige aangewezen voor de hack waarbij miljoenen persoonsgegevens zijn buitgemaakt. Bronnen binnen de overheden melden echter dat het Chineze staatshackers zijn.

Bron:New York Times