Nieuwe certificaatautoriteit geeft SSL-certificaten gratis weg

In september zal een nieuwe certificaatautoriteit gratis SSL-certificaten gaan verstrekken. De naam van de nieuwe dienst is "Let’s Encrypt" en heeft als doel om het internet zo snel mogelijk versleuteld te krijgen. Dit moet zowel de veiligheid als de privacy van de gebruiker ten goede komen.

Let’s Encrypt is een non-profit organisatie en is er dus niet op uit om winst te maken. De organisatie is een initiatief van de Amerikaanse Internet Security Group (AISG) waar onder andere Akamai, Automatic, Cisco, IdenTrust en Mozilla deel van uitmaken. Ook de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF heeft zich aangesloten bij de organisatie.

Let’s Encrypt wordt een officiële certificaat autoriteit en gaat de certificaten gratis en geautomatiseerd aanbieden. De organisatie ontwikkelt nieuwe methodes waarmee certificaten zeer eenvoudig kunnen worden geïnstalleerd. Nu hebben uitgevers en kleinere bedrijven daar nog weleens moeite mee. Door dit eenvoudiger te maken hoopt de organisatie dat veel websites gratis de overstap zullen maken naar een beveiligde website.

Verder komt er een API beschikbaar zodat webhosters straks geautomatiseerd en gratis SSL-certificaten kunnen aanbieden aan hun klanten.

Met de integratie van de nieuwe http 2.0-standaard in veel webservers en webbrowsers betekent de overstap naar SSL ook dat veel websites er niet trager op hoeven te worden.