1 min

Let’s Encrypt is het volgende stadium ingegaan, de openbare beta. Nu kan iedereen gratis een SSL-certificaat aanvragen en toepassen op zijn webservers. Hiervoor is niet langer een uitnodiging vereist. De eerste 26.000 certificaten zijn al vergeven tijdens een gesloten betaprogramma en daarvan heeft de organisatie al het nodige geleerd.

Let’s Encrypt is een initiatief van een aantal bedrijven en organisaties om iedereen gratis van SSL-certificaten te voorzien zodat het internet verder versleuteld kan worden en data-overdracht zo veilig mogelijk plaatsvindt. Een aantal grote belangrijke sponsors zitten achter de project waardoor de kans van slagen steeds groter wordt.

Onder de initiële bedrijven bevinden zich; Akamai, Cisco, Eff, IdenTrust, Internet Society en Mozilla maar sinds 3 december is daar een hele grote partij bijgekomen, namelijk Facebook. Nu Facebook het project steunt is er een belangrijke internetgigant toegevoegd aan het rijtje prominenten. Met de steun van deze organisaties kan Let’s Encrypt al bijna niet meer mislukken.

Enkele maanden geleden werd de belangrijkste mijlpaal bereikt en dat is dat alle certificaten ondertekend worden door een SSL autoriteit die door alle browsers wordt erkend.

Voor Let’s Encrypt is het nu belangrijk om ervoor te zorgen dat de certificaten zo klantvriendelijk mogelijk beschikbaar worden gesteld en daarmee doelt het op een applicatie die het bedrijf heeft ontwikkeld, waarmee kinderlijk eenvoudig een SSL-certificaat wordt aangevraagd en geïnstalleerd in een Apache-webserver. Deze software is inmiddels beschikbaar maar kan nog verbeterd worden zo luidt het oordeel.