2min

Uit nieuwe uitgelekte documenten van de Sony-hack van eind vorig jaar is duidelijk geworden dat Apple al in 2013 bezig was met een eigen televisiedienst. Uit de documenten blijkt dat Sony en Apple werkte aan een contract waarmee Apple de rechten kreeg om films en series aan te bieden via streaming. Opmerkelijk genoeg ook in Ultra HD-kwaliteit wat op dat moment nog eigenlijk niet beschikbaar was.

De vraag is wat Apple precies van plan was, het streamen van films en series in ultra HD is tot op de dag van vandaag niet mogelijk bij Apple. In 2013 hadden consumenten ook nog geen Ultra HD-televisie in de huiskamer staan. De echte uitrol van Ultra HD is pas vorig jaar begonnen. Het kan zijn dat Apple vooruit liep op wat komen ging, maar het kan ook zijn dat Apple producten in petto had die uiteindelijk op het laatste moment zijn geannuleerd.

Zo gingen er jarenlang geruchten over een Apple televisie, daaraan zou zelfs Steve Jobs nog hebben meegewerkt. Het zou goed mogelijk kunnen zijn dat Apple in 2013 een Ultra HD-televisie in ontwikkeling had, maar dat op het laatste moment is besloten deze niet op de markt te brengen. De televisiemarkt is uiteindelijk een hele moeilijke om te hervormen. Zo zijn er zeer dominante kabelaanbieders die bang zijn hun positie te verliezen en er zijn een aantal fabrikanten die duidelijk de dienst uitmaken. Verder is de winstgevendheid in de televisiemarkt al jaren een groot probleem, veel televisies zijn de afgelopen jaren onder de kostprijs verkocht.

Inmiddels lijkt een Apple televisie niet meer op het programma te staan, volgens geruchten werkt Apple wel aan een eigen settopbox, een nieuwe Apple TV, waarmee straks films en series kunnen worden gestreamed, maar ook gekeken kan worden naar bepaalde televisiekanalen. De kans is daarbij groot dat Apple de concurrentie aan zal gaan met bedrijven als HBO en Netflix. Ook zal Apple zonder twijfel content gaan aanbieden in Ultra HD-kwaliteit.