2min

In de biografie van Steve Jobs valt te lezen dat de voormalige CEO van Apple enige tijd heeft gewerkt aan een televisietoestel. De grote vraag is natuurlijk wat er met dit product of project is gebeurd, wordt er momenteel nog aan gewerkt of heeft Apple een prototype gemaakt om het vervolgens nooit op de markt te brengen.

Anonieme bronnen zouden inmiddels aan Bloomberg hebben bevestigd dat Apple nog steeds werkt aan een echte Apple televisie. Het gaat hierbij dus echt om een compleet toestel en geen settopbox zoals het huidige Apple TV is. Volgens de anonieme bronnen leidt Jeff Robin, de software ontwikkelaar die iTunes ontwikkelde, dit project.

Het ligt daardoor ook meteen voor de hand dat de software op deze Apple televisie de belangrijkste functies van dit toestel zal bevatten. Waarschijnlijk zal Apple proberen daar de echte meerwaarde te biedne ten opzichte van de concurrentie. Verder zal de televisie ongetwijfeld een strak uiterlijk krijgen zoals we nu al gewend zijn van Apple, de vraag is echter of Apple ook vernieuwend zal zijn op hardwaregebied.

Hoewel sommige mensen wellicht denken dat de opvolging van de huidige LCD-televisies in 3D moet worden gezocht, ligt het meer voor de hand dat we binnenkort overgaan op Quad HD of Ultra HD. Wellicht dat Apple in staat is om als een van de eerste hierop over te stappen.

Op dit moment liggen de winkels vol met Full HD toestellen, dit zijn toestellen die werken met een resolutie van 1920×1080 pixels. Op zich is deze kwaliteit al ontzettend goed maar het kan altijd beter. Bij Quad HD is de resolutie namelijk 3820×2160, dit zijn 4 keer zoveel pixels dan het huidige Full HD, vandaar de naam Quad. Ultra HD gaat nog een stap verder met een resolutie van 7680 x 4320, wat neer komt op 16 keer zoveel pixels.

Op dit moment zijn er alleen nog prototypes vertoond van Quad en Ultra HD toestellen. Wanneer partijen als Samsung, LG, Philips en Sony over gaan stappen op een nieuwe HD-standaard is vooralsnog afwachten. Het ligt in elk geval voor de hand dat Apple wederom met de bestaande partners rond de tafel zal zitten om te zien wie het beste scherm kan leveren, waarbij Samsung wellicht wederom een grote rol kan vervullen voor Apple.

De Apple televisie zou mogelijk het vierde kunstje zijn van Jobs, na de iPod, iPhone en iPad gaat hij wellicht nu de televisiemarkt veranderen met een iTv. Hoewel hij het zelf niet meer mee kan maken zou het wel opnieuw laten zien dat de man een visionair is. In zijn biografie is hij heel duidelijk: "Ik wil een televisietoestel maken dat makkelijk werkt en naadloos werkt met de andere Apple-producten via de iCloud", aldus Jobs.

Of en wanneer het nieuwe televisietoestel op de markt komt is volstrekt onduidelijk, analisten speculeren er inmiddels al rustig op los en mikken op eind 2012 of begin 2013.