De Europese Unie wil Google een gigantische boete geven voor machtsmisbruik, de boete moet een afschrikkend effect hebben op de rest van de IT-markt. Google wordt beschuldigd van machtsmisbruik met zijn zoekmachine, waarbij het de eigen diensten op een prominente plek heeft geplaatst en de concurrenten heeft begraven.

Google heeft in april documenten ontvangen van de Europese Unie (EU) waarin wordt gedreigd met een boete. In de documenten krijgt Google ook nog de kans om te reageren op de aantijgingen. Het bedrijf mag zich verdedigen en kan alleen op die manier onder de boete uitkomen of de schade beperken. Tot op heden zou Google nog niet gereageerd hebben, waardoor de kans dat het een boete krijgt alleen maar toeneemt.

De documenten die Google heeft ontvangen zijn inmiddels ook in handen van Bloomberg gevallen. Daaruit blijkt dat de boete gebaseerd zal worden op de omzet van Adwords van Europese gebruikers. Deze zaak loopt inmiddels al sinds 2010, dus de boete loopt waarschijnlijk op tot enkele miljarden euro’s. De EU heeft drie keer geprobeerd om tot een schikking te komen met Google, maar keer op keer weigerde de techgigant water bij de wijn te doen. Nu krijgt het daar misschien spijt van.

De EU heeft al vaker hoge boetes uitgedeeld, zo kreeg Intel een boete van 1,06 miljard euro en Microsoft van 2,24 miljard euro wegens machtsmisbruik. Behalve het opleggen van een financiële boete kan de EU ook eisen dat Google zijn werkwijze aanpast. Eerder werd zelfs gesuggereerd dat Google zich zou moeten opsplitsen in twee aparte bedrijven.