2min

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft in Londen op een Europees congres over mededinging en regulering zijn standpunt duidelijk gemaakt, slechts twee vaste telecomnetwerken in een land is te weinig om te garanderen dat de consument de beste aanbieding krijgt.

De ACM is van mening dat twee vaste telecomnetwerken onvoldoende is om ervoor te zorgen dat de consument de beste aanbieding en prijs/kwaliteit verhouding krijgt. Daarvoor zouden minimaal drie partijen nodig zijn. In Nederland hebben we na de fusie tussen UPC en Ziggo nog maar twee partijen over, KPN en Ziggo. Het is vrijwel onmogelijk om daar nog een derde partij bij te krijgen want dan moet er ook een nieuw netwerk worden gecreëerd, bijvoorbeeld met glasvezel.

Om de concurrentie toch deels mogelijk te maken is KPN verplicht zijn netwerk open te stellen voor derden, waarbij de prijs die aan derden wordt doorberekent is gereguleerd door de ACM. Eigenlijk zou dit ook voor Ziggo moeten gelden, maar dit is met de huidige Europese regelgeving onmogelijk, waarschijnlijk probeert de ACM tijdens dit congres de andere toezichthouders hiervan te overtuigen zodat de Europese regel kan worden aangepast.

Verwacht wordt dat in meer Europese landen de netwerken gaan consolideren en er straks maar een beperkt aantal partijen overblijven. Er wordt ook verwezen naar een rapport van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling), waaruit blijkt dat landen met meer netwerken ook meer concurrentie en lagere prijzen hebben. Ook wordt er in die landen meer geïnvesteerd in de bestaande netwerken.

Op het gebied van mobiele netwerken gaat het weer wat beter in Nederland. Na jarenlang drie mobiele netwerken gehad te hebben van KPN, T-Mobile en Vodafone, is Tele2 nu druk bezig om een eigen 4G-netwerk uit te rollen en beschikt ons land straks weer over vier mobiele netwerken.