Naast KPN moet ook VodafoneZiggo zijn vast netwerk openstellen

Naast KPN moet ook VodafoneZiggo zijn vast netwerk openstellen

VodafoneZiggo moet net als KPN zijn vast netwerk openstellen voor concurrentie. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten. De regel gaat per 1 oktober 2018 in en maakt onderdeel uit van het marktanalysebesluit Wholesale Fixed Access.

Tot nu toe hadden alternatieve aanbieders zonder en eigen vast netwerk enkel toegang tot het netwerk van KPN – veruit de grootste speler op de Nederlandse markt. Maar omdat volgens de ACM ook VodafoneZiggo een dominante partij is, “vindt de ACM het eerlijk om het netwerk van beide partijen open te stellen voor concurrentie.”

Alternatieve aanbieders

Alternatieve aanbieders kunnen nu dus ook via het vaste kabelnetwerk van VodafoneZiggo internet-, televisie- en vaste telefoondiensten aanbieden. KPN krijgt te maken met iets lichtere regels dan eerst en mag in gebieden waar al glasvezelnetwerken liggen, de toegang tot koper uitfaseren. Wel moeten aanbieders die gebruik maken van het netwerk van KPN effectief kunnen blijven concurreren.

De ACM kwam tot deze keuze omdat KPN en VodafoneZiggo zonder regelgeving grote macht op de markt hebben. Ze hebben volgens de ACM een gelijkwaardige positie met een eigen vast- en mobiel netwerk. Daardoor kunnen ze prijzen voor consumenten verhogen of voorwaarden in hun voordeel aanpassen. Om te zorgen voor voldoende concurrentie, kwam de ACM tot het besluit dat deze netwerken opengesteld moeten zijn voor concurrenten.

Volgend jaar merkbaar

Het zal volgens de ACM nog even duren voordat consumenten hier iets van merken. VodafoneZiggo zal eerst een referentieaanbod moeten opstellen. Ook moet het komen met een voorstel voor de tarieven die het wil hanteren voor de netwerktoegang. Daarna kan er onderhandeld worden met aanbieders. Als die concrete plannen hebben voor aanbod via het netwerk van VodafoneZiggo, moet dat zijn netwerk daar ook daadwerkelijk geschikt voor maken. Dat zal tot volgend jaar ergens duren, denkt de ACM.