Het Britse Colt heeft zijn nieuwe Europese supercore-netwerk geïntroduceerd, het nieuwe netwerk heeft een maximale snelheid van 100 gigabit per seconde. Hierdoor kan Colt ethernetdiensten leveren aan bedrijven die verbindingen nodig hebben met veel capaciteit of een lage latency.

Colt laat weten dat zijn supercore-netwerk verschillende grote Europese steden met elkaar verbind, zo zijn onder andere Amsterdam, Brussel, Dublin, Frankfurt, Londen, Parijs en Zurich met elkaar verbonden. Het hele glasvezelnetwerk tussen die steden is van de nodige upgrades voorzien om de maximale snelheid van 100 gigabit per seconde te kunnen bieden.

Colt stelt dat er veel vraag is naar dergelijke verbindingen, zeker onder grote mediabedrijven die veel data moeten verplaatsen. Colt begon vier jaar geleden met het leveren van de eerste 100 gigabit verbinding in Europa aan een groot mediabedrijf, inmiddels heeft datzelfde mediabedrijf inmiddels tientallen lijnen afgenomen bij Colt. Het bedrijf zegt overigens niet welk bedrijf dat is, maar een partij als Netflix ligt voor de hand.

De verbindingen die de afgelopen jaren zijn geleverd wijken wel af van het supercore-netwerk dat Colt nu aanbiedt. De verbindingen die Colt de afgelopen jaren leverde liepen van punt a naar punt b voor een specifieke klant. Nu heeft Colt de 100 gigabit-technologie op de hele backbone uitgerold. Daarvoor heeft het flink wat glasvezel toegevoegd in de steden waar het actief is.

Naast mediabedrijven die grote hoeveelheden data willen versturen hebben ook veel financiële bedrijven interesse in de verbindingen van Colt omdat ze zo snel zijn hebben ze ook een lage latency. Zo levert Colt ook de snelste verbinding tussen Frankfurt en Londen waardoor net een fractie van een duizendste seconde sneller kan worden gehandeld op de beurs. Dit is voor sommige financiële bedrijven erg belangrijk.