Microsoft reorganiseert telefoondivisie en schrapt 7800 banen

De CEO van Microsoft, Satya Nadella, heeft vandaag bekendgemaakt dat het bedrijf zijn telefoondivisie fors gaat reorganiseren. Daarmee krijgt de telefoondivisie opnieuw een forse klap te verwerken. Zo worden er 7800 banen geschrapt bij de divisie, wordt de strategie herzien, schrijft Microsoft 7,6 miljard dollar af op de overname van Nokia en reserveert het 750 tot 850 miljoen dollar voor de reorganisatie.

Hoewel Microsoft het in zijn verklaring heeft over een reorganisatie en een nieuwe strategie komt het er eigenlijk gewoon op neer dat ze het voormalige Nokia de nek omdraaien. De oude strategie was het neerzetten van een zelfstandige telefoondivisie en de nieuwe strategie is het bouwen van een Windows ecosysteem inclusief een productfamilie die deze ondersteunt.

Dat betekent in de praktijk dat Microsoft zijn focus legt op het ontwikkelen van Windows en dat daaromheen elk jaar nieuwe Surface-tablets verschijnen zoals nu het geval is maar ook enkele Windows-smartphones. Het aantal modellen zal waarschijnlijk fors worden teruggeschroefd, waarschijnlijk gaat Microsoft alleen nog een high-end model, een zakelijk model en een goedkoop model uitbrengen en worden alle overige modellen geschrapt. Waar Microsoft/Nokia de afgelopen jaren ruim tien toestellen per jaar introduceerden worden dat er nu waarschijnlijk nog maar een handje vol.

Door flink te snijden in de telefoondivisie kunnen ook veel arbeidsplaatsen worden geschrapt, in totaal wil het bedrijf 7800 werknemers schrappen. Deze komen bovenop de 12.500 oud Nokia-werknemers die vorig jaar moesten vertrekken. In totaal werken er straks nog maar een kleine 5000 voormalige Nokia-werknemers bij Microsoft.

Verder maakt Microsoft bekend dat het een bedrag van 7,6 miljard dollar afschrijft op de telefoondivisie, wat meer is dan de 5,5 miljard dollar die Microsoft voor Nokia betaalde. Dat is ook een duidelijk signaal dat de divisie nooit winstgevend is geweest en dat Microsoft er misschien wel goed aan doet om de divisie grotendeels de nek om te draaien. Grote vraag is natuurlijk wat voor effect dit gaat hebben op het Windows Phone-marktaandeel. Als Microsoft andere grote fabrikanten niet weet te overtuigen om smartphones met Windows 10 te gaan maken, dan zal het marktaandeel mogelijk snel kleiner worden. Of de vlaggenschepen van Microsoft moeten wel heel goed worden.

De overname van Nokia door Microsoft was overigens niet Nadella’s keuze, hij is altijd tegenstander geweest van de overname, maar deze werd uiteindelijk gesloten door zijn voorganger Steve Ballmer. Nadella trekt met deze reorganisatie min of meer de stekker uit die overname. Microsoft verwacht 750 tot 850 miljoen dollar nodig te hebben voor deze reorganisatie.

Bron:Microsoft