Microsoft heeft opnieuw het mes gezet in zijn mobiele divisie, wederom moeten mensen van het voormalige Nokia het veld ruimen. Het zou ditmaal vooral gaan om mensen die actief zijn in marketingfuncties bij Microsoft. De ontslagen vallen naar verluidt voornamelijk in Finland.

Microsoft Mobile is een divisie die alsmaar kleiner wordt, in 2014 werd Nokia door Microsoft overgenomen, dit was de laatste zet van voormalig CEO Steve Ballmer. De nieuwe CEO, Satya Nadella, zag de overname niet zo zitten en heeft de mobiele divisie dan ook fors wegsneden. Microsoft lijkt niet langer miljarden te willen investeren in een bodemloze put.

Het voormalige Nokia is gedecimeerd van ruim 25.000 werknemers tot slecht een paar duizend werknemers. Zij zijn in dienst bij Microsoft om een handje vol Lumia-smartphones per jaar te maken, maar meer wil Microsoft voorlopig niet investeren in smartphones. Wel investeert Microsoft fors in Windows 10 Mobile, het mobiele besturingssysteem van het bedrijf. Dat staat een beetje haaks op het smartphonebeleid aangezien Microsoft geen grote partners heeft die het besturingssysteem een warm hart toe dragen.

Over een kleine twee weken vind de Mobile World Congress plaats en worden er weer ladingen nieuwe smartphones gepresenteerd, dan zal duidelijk worden of er fabrikanten zijn die een nieuw Windows-avontuur aandurven.

Voor voormalige Nokia-werknemers blijft het vooralsnog onrustig bij Microsoft, want niemand weet hoever het bedrijf deze divisie wil wegsnijden. Er gaan inmiddels ook geruchten dat er aan het einde van het jaar een Surface Phone wordt gepresenteerd. Mogelijk verdwijnen de Lumia-smartphones dan wel helemaal.

Ondertussen verkoopt Microsoft met deze strategie steeds minder Lumia-smartphones, het afgelopen kwartaal wist het bedrijf 4,5 miljoen toestellen te verkopen, maar het verwacht dat de daling nog wel verder door zal zetten.

Lees meer