2min

Microsoft heeft het laatste stukje ondersteuning voor Windows XP nu ook laten vallen. De bugs en beveiligingslekken in het besturingssysteem werden al niet meer gedicht, maar eventuele malware kon nog worden afgestopt met Security Essentials en de Malicious Software Removal tool, maar ook voor deze twee producten brengt Microsoft nu geen updates meer uit.

Vorig jaar april werd al de stekker getrokken uit Windows XP, eerder deze week kwam er een einde aan Windows Server 2003 en vandaag valt het doek voor de beveiligingstoepassingen in Windows XP, Security Essentials en Malicious Software Removel Tool.

Het was al niet meer verantwoord om Windows XP te gebruiken, maar dat is vandaag nog een stukje erger geworden en om het verhaal compleet te maken, ook Oracle heeft besloten geen Java-updates meer uit te brengen voor Windows XP. Java is een populaire plugin maar heeft helaas vaak te kampen met beveiligingslekken. Mocht je dus een van de weinige gebruikers zijn die nog steeds op Windows XP draait, of werkzaam zijn bij een bedrijf waar nog met Windows XP wordt gewerkt, dan is het toch echt tijd om te upgraden.

De meeste consumenten in de westerse landen zijn inmiddels wel overgestapt op een recentere versie van Windows, voornamelijk op Windows 7. Ook bedrijven hebben het afgelopen jaar massaal migraties uitgevoerd, alleen de Nederlandse overheid is nog druk bezig om de laatste 5000 systemen te migreren.

Toch zou Windows XP volgens een marktonderzoekbureau nog een marktaandeel hebben van 12 procent. Er zijn wereldwijd dus nog de nodige systemen die geüpgraded of vervangen moeten worden. Dat software niet eeuwig mee gaat is nog niet bij iedereen doorgedrongen.