1 min

De Europese Commissie is een officieel onderzoek gestart naar de Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm. De Europese Commissie heeft aanwijzingen dat Qualcomm de mededingingswetten heeft overtreden en zijn dominante positie heeft misbruikt om concurrenten dwars te zitten.

Qualcomm zou afspraken gemaakt hebben met fabrikanten van smartphones en tablets, waarbij deze een flinke korting konden krijgen als ze zouden stoppen met het afnemen van chips bij concurrenten. Hierdoor zouden flink wat fabrikanten hebben besloten om exclusief te gaan samenwerken met Qualcomm en partijen als MediaTek en NVIDIA links te laten liggen.

De Europese Commissie start ook een onderzoek om te achterhalen of Qualcomm de chips uiteindelijk onder de kostprijs heeft verkocht om concurrenten echt uit de markt te drukken. Alle grote fabrikanten maken gebruik van Qualcomm-chips voor hun smartphones en tablets, alleen Samsung is recentelijk gestopt en maakt weer gebruik van de eigen Exynos-chips. HTC, LG, Motorola en Sony maken nog wel gebruik van Qualcomm-chips.

Nu er een officieel onderzoek is ingesteld zal Europa snel de onderste steen boven willen hebben, mocht uit het onderzoek blijken dat Qualcomm schuldig is aan concurrentievervalsing dan kan het bedrijf rekenen op een forse boete die op kan lopen tot enkele miljarden. Eerder dit jaar kreeg Qualcomm ook al een boete in China omdat het te hoge prijzen rekende aan een Chinese fabrikant.