Toshiba heeft vandaag Satoshi Tsunakawa aangesteld als nieuwe CEO van het bedrijf. Hij volgt Hisao Tanaka op die vorig jaar juli moest vertrekken na een gigantisch boekhoudschandaal. Verder is Shigenori Shiga naar voren geschoven als nieuwe voorzitter.

Toshiba gaat door zijn moeilijkste fase heen in de bedrijfshistorie, nadat vorig jaar aan het licht kwam dat verschillende topmannen binnen het bedrijf fraude hadden gepleegd met de boekhouding. De winstcijfers zijn jarenlang gemanipuleerd en blijken werkelijk veel lager te liggen.

Het gevolg is dat Toshiba vijf topmannen heeft ontslagen en aangeklaagd wegens fraude. Daar gaat de Japanse rechter zijn hoofd nog over buigen. In de tussentijd moet Toshiba flink snijden in de organisatie en reorganiseren om het bedrijf weer helemaal gezond te krijgen.

Het afgelopen jaar zijn al veel zware beslissingen genomen door de interim CEO Masashi Muromachi, hij maakt nu plaats voor Satoshi Tsunakawa, maar zal wel als adviseur bij Toshiba betrokken blijven.