2min

Nokia zou zo goed als rond zijn met het Duitse consortium van autofabrikanten over de verkoop van zijn kaartendivisie Here. Dat hebben bronnen dichtbij de onderhandelingen laten weten aan Bloomberg.

Verwacht wordt dat Nokia nog voor 31 juli een overeenkomst zal bereiken met de Duitse autofabrikanten. De verkoop van de de kaartendivisie Nokia Here zou begin volgende week al aangekondigd kunnen worden. Nokia zou zo’n 4 miljard dollar (3,7 miljard dollar) vragen voor Nokia Here. Wat de autofabrikanten ervoor gaan betalen is nog niet duidelijk, waarschijnlijk net iets minder.

Het Duitse consortium bestaat uit BMW, Daimler (Mercedes) en Volkswagen (Audi) die alle drie de kaartendienst goed kunnen gebruiken voor de ontwikkeling van hun nieuwe luxe automerken, BMW, Mercedes en Audi. Google wordt in de toekomst een belangrijke speler in de auto-industrie doordat het zoveel heeft geïnvesteerd in zelfrijdende auto’s. Willen de fabrikanten niet afhankelijk worden van Google dan zullen ze zonder hulp van Google ook zelfrijdende auto’s moeten ontwikkelen, wat ze overigens ook al doen, maar daarvoor hebben ze ook kaarten nodig van bijvoorbeeld Nokia Here of anders TomTom.

Door nu gezamenlijk Nokia Here over te nemen hoeven ze in de toekomst niet steeds nieuwe licenties af te nemen bij een bedrijf als TomTom, maar hebben ze de kaarten met Nokia Here gewoon in huis. Voor TomTom zou de overname van Nokia Here door de Duitse autofabrikanten zeer slecht nieuws zijn, omdat het daarmee een groot aantal klanten zal verliezen.

Op dit moment zouden de details van de overeenkomst worden afgewerkt en moet de overname volgende week worden aangekondigd. Al kan de overname nog steeds afketsen op de kleine details.

De koers van Nokia ging omhoog op de beurs met zo’n 0,9 procent, terwijl de koers van TomTom met 3,7 procent onderuit ging.