1 min

Nokia heeft overeenstemming bereikt met een consortium van autofabrikanten om zijn kaartentak Here te verkopen. De autofabrikanten, waaronder Audi (Volkswagen), BMW en Daimler (Mercedes Benz) betalen 2,8 miljard euro voor de kaartendivisie.

Nokia verkoopt opnieuw een groot bedrijfsonderdeel aan een derde partij, vorig jaar werd de smartphonedivisie verkocht aan Microsoft en nu wordt de volledige kaartendivisie overgenomen door een consortium van autofabrikanten. Het Nokia wat overblijft zal zich nu alleen nog focussen op het ontwikkelen van nieuwe technologie en mobiele apparatuur voor telecomnetwerken. Hierbij valt te denken aan 5G en aan masten die providers kunnen gebruiken om een mobiel netwerk op te zetten.

Nokia heeft recent ook besloten om het Franse Alcatel Lucent over te nemen, daarmee is Nokia in één klap een heel stuk groter op de markt van netwerktechnologie en kan het een grotere vuist maken tegen het Zweedse Ericsson en het Chinese Huawei.

Nokia verdwijnt daarmee niet volledig van de consumentenmarkt, de divisie Nokia Advanced Technologies zal nog steeds de naam Nokia licenseren aan partijen om te gebruiken voor smartphones en tablets. Zo heeft Foxconn in China de Nokia N8-tablet op de markt gebracht, deze moet deze zomer nog in Europa verschijnen. Eind 2016 zullen er waarschijnlijk ook weer Nokia-smartphones op de markt verschijnen.