2min

Volgens anonieme bronnen van The Wall Street Journal gaan Audi, BMW en Daimler een bod doen van 3 miljard euro op Nokia Here. Daarmee hopen de autofabrikanten de kaartendienst van het Finse Nokia in handen te krijgen. Nokia heeft aangegeven de kaartendivisie graag te willen verkopen, de vraag is alleen nog aan wie.

De animo voor Nokia’s kaartendienst is enorm, een heel lijstje met bedrijven wordt inmiddels genoemd als mogelijke kandidaten om Here over te nemen. Op dit moment lijkt een consortium van autofabrikanten de beste papieren te hebben, zij zouden een bod willen doen van 3 miljard euro, terwijl Here in 2014 een waarde had van ongeveer 2 miljard euro. Nokia gaat dus mogelijk goed verdienen aan de verkoop van de kaartendienst.

De autofabrikanten Audi, BMW en Daimler werken samen om de drie miljard op tafel te leggen. Daarnaast zou het Chinese sociale netwerk Baidu ook bij willen leggen voor een licentie. Het bedrijf heeft op dit moment al een licentie op de kaartendienst van Nokia en wil deze graag behouden. Voor degene die niet op de hoogte is van de automarkt, Audi maakt deel uit van de Volkswagen groep en Daimler valt onder hetzelfde moederbedrijf als Mercedes Benz. Indirect leggen de drie grote Duitse autofabrikanten dus het geld op tafel om Here over te nemen.

Mocht Nokia zijn kaartendienst uiteindelijk verkopen aan het consortium van autofabrikanten dan is TomTom waarschijnlijk de grootste verliezer. TomTom verkoopt op dit moment veel navigatieproducten aan de autofabrikanten en is nu bezig om de fabrikanten contracten aan te bieden voor navigatie in zelfrijdende auto’s. TomTom wil daarin een grote speler worden door zijn kaartendiensten hierop aan te passen. Mochten de autofabrikanten echter drie miljard euro op tafel leggen voor Nokia’s Here, dan kan TomTom die contracten wel vergeten want dan gaan de fabrikanten dat zelf ontwikkelen met Here. Er blijven uiteraard nog een hoop andere merken over, maar de drie grote Duitse autofabrikanten inclusief alle submerken is een behoorlijke aderlating.

De overnamestrijd rond Here is echter nog niet gelopen, ook bedrijven als Facebook en Uber en Yahoo zouden mogelijk interesse hebben. Deze bedrijven kunnen vrij eenvoudig meer betalen dan 3 miljard euro en daarvoor hoeft Tomtom niet bang te zijn.

Here is goed voor ongeveer 10 procent van Nokia’s omzet, de overige 90 procent komt uit de netwerkdiensten van het bedrijf waar het meer op wil focussen. Het nam recent het Franse Alcatel Lucent over om zijn concurrentiepositie tegenover Huawei te versterken.