1 min

Het leek al een formaliteit maar nu is er officieel toestemming van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Virtuele providers die vast internet aanbieden op het netwerk van KPN mogen nu ook officieel hogere snelheden aanbieden. Zonder die toestemming had alleen KPN de hogere snelheden mogen aanbieden.

KPN is jarenlang in Nederland monopolist geweest op de breedbandmarkt en moest daarom zijn netwerk openstellen aan derden. Dat heeft de provider ook jarenlang gedaan en nu is er eigenlijk sprake van een duopolie met KPN en Ziggo, maar op dit moment moet alleen KPN nog steeds zijn netwerk openstellen.

KPN is echter niet voornemens om te proberen onder die verplichting uit te komen om het netwerk open te stellen. Het is recent begonnen met het sluiten van nieuwe overeenkomsten met de virtuele providers zodat ook zij hogere snelheden kunnen aanbieden voor het vaste internet. M7 eigenaar van Online.nl, Tele2 en Vodafone hebben inmiddels een nieuwe overeenkomst gesloten met KPN.

Volgens de nieuwe overeenkomst mogen deze providers nu ook gebruik maken van technologie als vectoring en pair bonding, hierdoor kan de DSL-snelheid worden verhoogd tot maximaal 100 Mbit/s. In de toekomst kan die snelheid wellicht nog hoger worden. Voordat de virtuele providers de hogere snelheid mochten aanbieden was wel toestemming nodig van de ACM en die is er nu.