KPN heeft bekendgemaakt dat nog een 1,5 miljoen huishoudens de mogelijkheid gaan krijgen om VDSL-verbindingen af te nemen die voorzien zijn van VDSL Vectoring en zelfs Pair Bonding. Hierdoor kan de standaard VDSL-snelheid omhoog naar maximaal 100 Mbit/s en in combinatie met Pair Bonding naar 200 Mbit/s.

KPN heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het kopernetwerk met als doel om de snelheid omhoog te krijgen. Sindsdien kunnen zo’n 2 miljoen huishoudens een verbinding afnemen van maximaal 100 Mbit/s of zelfs 200 Mbit/s met pair bonding. Deze twee miljoen huishoudens zijn allemaal aangesloten op een straatkast die zich op meer dan 1500 meter van de MDF-centrale bevindt. KPN noemt dit de VDSL Buitenringen, maar nu gaat KPN dus ook de VDSL Binnenringen voorzien van dezelfde technologie.

Straatkasten die zich op een afstand van minder dan 1500 meter van de MDF-centrale bevinden kunnen straks ook gebruik maken van VDSL Vectoring en Pair Bonding, waardoor ook zij abonnementen kunnen afsluiten met een snelheid van 100 Mbit/s of zelfs 200 Mbit/s.

Bij VDSL Vectoring wordt de ruis op de lijn onderdrukt zodat er hogere snelheden kunnen worden behaald, terwijl bij Pair Bonding meerdere koperlijnen worden samengevoegd om de capaciteit te verhogen. KPN gaat de komende tijd zijn wholesalekanaal informeren over de MDF-centrales die het heeft geüpgraded. Wanneer alle centrales beschikken over de hogere snelheden is nog onduidelijk.

KPN heeft recent met partners als Online.nl, Tele2 en Vodafone nieuwe contracten afgesloten waarbij ook zij deze snelheden kunnen gaan aanbieden aan hun klanten. Met deze hogere snelheden kunnen zij allemaal beter de concurrentie aan met Ziggo. Dat bedrijf maakt gebruik van coax-kabels origineel bedoeld voor het televisiesignaal en niet van het KPN-kopernetwerk dat van oorsprong is aangelegd voor vaste telefonie. Coax is geschikter voor hogere snelheden dan het kopernetwerk, maar KPN implementeert de laatste jaren alle mogelijke technieken om het maximale uit de lijnen te halen.

Daarbij weet KPN ook succes te boeken, want hoewel het zeker niet altijd kan tippen aan de snelheid van de Ziggo-abonnementen, weet het wel een compleet aanbod neer te zetten waar klanten warmer voor lopen dat het Ziggo-aanbod.