2min

Tele2 heeft vanmorgen aan Techzine laten weten dat het een nieuwe overeenkomst heeft gesloten met KPN voor het aanbieden van vast internet. Hierdoor kan Tele2 dsl-abonnementen gaan aanbieden met een hogere snelheid, op dit moment kan Tele2 maximaal 40 Mbit/s aanbieden aan zijn klanten, dat wordt dadelijk 100 Mbit/s.

Tele2 en KPN hebben een nieuwe overeenkomst gesloten met een looptijd van zeven jaar. In het nieuwe contract krijgt Tele2 ook toegang tot nieuwe technieken die KPN heeft toegepast in het laatste stuk van het netwerk. Hieronder vallen technieken als pair bonding en vectoring, waardoor er meer koperdraden worden gebruikt voor één verbinding en ruis beter wordt onderdrukt. De overeenkomst moet nog wel worden goedgekeurd door de ACM, maar dat lijkt een formaliteit, omdat KPN verplicht is concurrenten toe te staan op zijn netwerk. Daaraan voldoet KPN met deze overeenkomst.

Tele2 heeft een bijzondere positie op de Nederlandse markt want het heeft zelf glasvezelkabels getrokken naar alle KPN-centrales. Vervolgens gebruikt Tele2 het laatste stukje kopernetwerk van de centrale naar de huizen van de klanten. Dat stukje kopernetwerk van KPN kan zich niet meten met glasvezel of de coax-kabels van bijvoorbeeld Ziggo, maar KPN doet zijn best om zoveel mogelijk uit dat netwerk te persen.

Tot nu toe is KPN nog steeds de enige partij die verplicht is dat netwerk open te stellen voor derden. Ziggo hoeft dit nog niet, de overheid lijkt hier wel een voorkeur voor te hebben, maar de Europese regels zijn gebaseerd op één bedrijf met een monopolie positie en niet op een duopolie zoals in Nederland.