Sony heeft sterk kwartaal door verkoop camerasensoren en PlayStation 4

Ook het Japanse Sony heeft zijn kwartaalcijfers gepresenteerd en de nodige reorganisaties lijken zijn vruchten te gaan afwerpen, de winst is met maar liefst 39 procent gestegen. Sony heeft de goede resultaten vooral te danken aan de verkoop van camerasensoren en PlayStation 4-consoles en games.

Sony is al jarenlang een fabrikant met de nodige problemen, het was ooit een gigantisch bedrijf dat in veel markten actief was, maar het wist dat nooit om te buigen in winst en moest toezien hoe er jaar na jaar verlies werd geleden. Inmiddels heeft het bedrijf enkele reorganisaties achter de rug zijn er wat onderdelen verkocht en probeert het bedrijf weer vooruit te krijgen en het belangrijkste winst te maken.

Het afgelopen kwartaal is het maken van winst in elk geval gelukt, het bedrijf verdiende 96,9 miljard yen wat omgerekend zo’n 711 miljoen euro is. Een stijging van 39 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet kwam uit op 1800 miljard yen, zo’n 13,2 miljard euro.

De smartphone-tak van Sony heeft niet zo’n goed kwartaal achter de rug, het bedrijf heeft dit jaar niet in maart een nieuw vlaggenschip gepresenteerd en dat is terug te zien in de kwartaalcijfers. Wel kwam het bedrijf in mei met de Sony Xperia Z3+ (review) op de markt een kleine upgrade van het vlaggenschip uit september van 2014, maar dat was niet voldoende. Uiteindelijk verkocht Sony het afgelopen kwartaal 7,9 miljoen smartphones, terwijl dat er een jaar geleden 9,4 miljoen waren. In september wordt het nieuwe vlaggenschip van Sony verwacht, de Sony Xperia Z5, dat toestel zal waarschijnlijk tevens te zien zijn in de nieuwe James Bond film.

De goede resultaten kwamen dus niet bij Sony Mobile vandaan, maar wel van de verkoop van camerasensoren aan andere smartphonefabrikanten. Sony staat bekend om zijn goede camerasensoren, zo maakt Apple al sinds de eerste iPhone-gebruiker van camera’s van Sony. Veel fabrikanten weten de weg naar Sony dan ook te vinden voor hun camerasensoren. Daarnaast is de verkoop van PlayStation 4-consoles ook iets gestegen, Sony wist 3 miljoen consoles te verkopen het afgelopen kwartaal, een jaar geleden waren dat er nog 2,7 miljoen. Sony was echter vooral blij met de stijging in PlayStation 4-games, de verkoop daarvan begint nu echt te stijgen. Wel moest Sony ook erkennen dat door de stijging van de PlayStation 4 het ook kan merken dat de PlayStation 3-console en games steeds minder populair worden.