2min

Google is straks mogelijk niet meer de belangrijkste naam van Google, dat klinkt een beetje vreemd en dat komt omdat het bedrijf heeft besloten een nieuw moederbedrijf op te richten genaamd Alphabet. Onder Alphabet komt het dochterbedrijf Google te vallen met alle Google-diensten en natuurlijk Android en Chrome. Bedrijven als Nest, Google X en Google Ventures worden allemaal separate dochterondernemingen onder Alphabet.

Het komt niet zo heel vaak voor dat een bedrijf met een sterk merk zoals Google besluit om een nieuw moederbedrijf op te richten en daar de onderneming onder te schuiven. Voor de aandeelhouders van Google betekent het dat ze nu geen Google-aandelen meer hebben maar Alphabet-aandelen.

Onder Alphabet zal Google voorlopig wel het grootste en belangrijkste bedrijf zijn, maar dat is iets wat in de toekomst nog best eens kan veranderen, zeker gezien de investeringen die Google doet in allerlei nieuwe producten, diensten en technologieën. De huidige CEO van Google is oprichter Larry Page, hij zal de CEO worden van Alphabet en medeoprichter Sergey Brin wordt president van dat bedrijf.

De dochteronderneming Google krijgt een nieuwe CEO, namelijk Sundar Pichai. Hij heeft zijn sporen verdiend bij Google met de ontwikkeling van Google Chrome, Chrome OS, Google Drive en later ook Android. Recent nam hij al een groot aantal managementtaken over van Page.

Het nieuwe moederbedrijf moet ervoor zorgen dat alle individuele onderdelen zich beter kunnen richten op hun specifieke doelen en ook een eigen merknaam kunnen opbouwen, zonder dat daar steeds de naam Google aan gekoppeld wordt. Of dat in de praktijk mogelijk is zal dat toekomst moeten uitwijzen. Voor Page en Brin betekent het dat ze zich meer bezig kunnen houden met andere dochterondernemingen dan alleen Google.