2min

De herstructurering van Google is uiteindelijk één groot juridisch spel en heeft alles te maken met het beperken van de aansprakelijkheid. Google begint daarmee steeds meer te lijken op andere grote bedrijven met complexe juridische structuren. Dit is waarschijnlijk pas de eerste stap.

Google kondigde vorige week aan dat het een nieuw moederbedrijf heeft opgericht genaamd Alphabet. Onder Alphabet komen vervolgens allerlei dochterondernemingen te hangen met een eigen CEO en management, de oprichters van het bedrijf zijn CEO en voorzitter van Alphabet en overzien het hele bedrijf.

Daarnaast kunnen de oprichters zich bezig houden met specifieke projecten zonder afgeleid te worden door allerlei randzaken, uiteindelijk heeft elk bedrijfsonderdeel straks zijn eigen CEO en die moet die verantwoordelijkheid dragen. Google hoopt op deze manier de startup cultuur binnen het bedrijf in leven te houden.

Waar Google niet over spreekt zijn de juridische voordelen, door één moederbedrijf te creëren dat zelf geen diensten of producten gaat leveren maar alleen bestaat uit dochteronderneming wordt het risico en de aansprakelijkheid beperkt. Elke bedrijfsonderdeel van Google zal straks zelfstandig zijn en in het geval van een grote ramp, schandaal of andere negatieve situatie is alleen de betreffende dochteronderneming aansprakelijk en niet de hele organisatie.

Google ontwikkelt met Google X bijvoorbeeld de zelfrijdende auto, als daar iets misgaat en er worden ineens allemaal mensen doodgereden, dan blijven de overige ondernemingen buitenschot als er grote schadevergoedingen worden gevraagd. De Europese Commissie doet momenteel onderzoek naar machtsmisbruik door Google, de maximale boete is 10 procent van de jaaromzet, maar dat geldt alleen voor de jaaromzet van dochteronderneming Google, waar de zoekmachine, advertenties en Android onder vallen. Nu is dat op dit moment 90 of 95 procent van Google’s omzet dus daarmee ontlopen ze niet veel, maar als de zelfrijdende auto’s straks miljarden per jaar gaan bijdragen aan de omzet, blijft die omzet buitenschot.

Op 1 januari had Google slechts drie dochteronderneming, Google Ireland Holdings, Google Ireland Limited en Google International LLC. Deze drie zijn voornamelijk opgezet om belasting te ontwijken en voor overzeese bezittingen. Nu Google is omgetoverd naar Alphabet komen daar een aantal dochterondernemingen bij:

  1. Calico (levensverlenging)
  2. Fiber (glasvezel aanbieder)
  3. Google (Advertenties, Android, Apps, Maps YouTube, Zoeken)
  4. Google Ventures (Venture Capital)
  5. Google Capital (investeringsfonds)
  6. Google X (zelfrijdende auto’s, Project Loon)
  7. Life Sciences (glucose metende lens),
  8. Nest (smart home, thermostaat, camera’s en rookmelders)

Opvallend is dat het nieuwe Sidewalk Labs niet is genoemd is aparte dochteronderneming, mogelijk staat dat helemaal los van Alphabet of is dat iets wat binnenkort nog toegevoegd gaat worden of nu nog onder Google X valt.

De juridische structuren worden in elk geval flink uitgebreid zodat de advocaten van Google weer wat rustiger kunnen slapen nu de risico’s zijn verkleind. Als we ter vergelijking kijken naar een bedrijf als Walt Disney, dat is qua marktwaarde ongeveer de helft van Google, maar heeft maar liefst 73 aparte dochterondernemingen om de risico’s te verkleinen.