1 min

Google heeft de reorganisatie naar Alphabet afgerond. Vanaf vandaag worden de aandelen van het bedrijf op Wallstreet verhandeld onder de naam Alphabet en niet langer onder de naam Google. Google is nu een dochteronderneming van Alphabet.

Alphabet is de nieuwe moedermaatschappij van Google en vele andere dochterondernemingen. Onder Alphabet hangt nu Google, maar ook Calicio (gezondheidsdivisie), Fiber (glasvezel), Google Ventures (Venture Capital), Google Capital (investeringsdivisie), Google X (innovatie, auto’s, etc), Life Sciences en Nest (smart home).

Het doel van deze reorganisatie is om ervoor te zorgen dat alle dochterondernemingen zelf aansprakelijk worden voor hun eigen producten, maar ook voor de omzet en winst. Nu zal Alphabet ongetwijfeld financiele steun blijven geven aan dochterondernemingen die nog niet rendabel zijn, aangezien 90 procent van de omzet nog steeds uit reclame-inkomsten komt van Google. Dat is echter wel iets wat op termijn moet gaan veranderen.

Met de technologie voor zelfrijdende auto’s gaat Google op termijn ook nog veel geld verdienen. Het is echter wachten tot de eerste fabrikanten deze technologie gaan afnemen bij Google en auto’s op de markt gaan brengen. Voor degene die wil weten waar Android en YouTube zijn gebleven, die hangen nog steeds onder de dochteronderneming Google.

Alphabet wordt bestuurd door de oprichters van Google, Larry Page en Sergey Brin, terwijl Google nu een nieuwe CEO heeft gekregen in de vorm van Sundar Pichai. Pichai is het brein achter Android en internetbrowser Chrome.