Europees Hof: Gemeente mogen belasting heffen op zendmasten providers

Het Europees Hof van Justitie heeft geoordeeld dat gemeenten een belasting mogen heffen op zendmasten van mobiele providers. De Belgische rechtbank had hierover duidelijkheid gevraagd aan het Europese Hof. Daar loopt een rechtszaak tussen provider Base en de Belgische overheid.

Verschillende Belgische gemeente hebben het idee opgepakt om belasting te gaan heffen op de plaatsing van zendmasten omdat deze het zicht verpesten. Met een dergelijke belasting kan het zich worden verbeterd en zullen providers beter hun best doen om het meeste uit een zendmast te halen in plaats van er gewoon een extra mast bij te zetten.

De Belgische provider Base vind een dergelijke belasting teveel van het goede en stapte naar de rechter. Uiteindelijk hebben de providers voor heel veel geld licenties moeten kopen van de overheid en nu moeten ze opnieuw betalen voor het gebruik van deze licenties. Het Europese Hof heeft nu geoordeeld dat de belasting is toegestaan mits de overheden aan elke provider hetzelfde bedrag vragen. Een gemeente mag niet aan de ene provider een ander bedrag vragen dan aan de andere provider.

In België zijn het vooralsnog voornamelijk de Waalse gemeenten die een belasting willen heffen op zendmasten, Base nu heeft gedreigd om geen netwerkuitbreiding meer te doen in Wallonië. Andere providers bestuderen op dit moment de uitspraak, maar Proximus denkt dat de strijd in de Belgische rechtszaal nog niet is verloren door de uitspraak van het Hof. Alle Belgische providers weigeren tot op heden om een dergelijke belasting te betalen, de vraag is nu of de Waalse gemeenten dit gaan proberen af te dwingen via de rechter.