1 min

Tags in dit artikel

, ,

De drie Belgische telecomoperatoren (Proximus, Mobistar en BASE) willen in de volgende jaren 1526 nieuwe GSM-masten plaatsen. Voor al deze masten werd inmiddels een aanvraag ingediend, waarvan inmiddels al 441 exemplaren zijn goedgekeurd. De nieuwe masten komen bij de 6643 masten die al op het Belgische grondgebied staan.

"Momenteel is 99% van België gedekt voor het gewone gsm-verkeer", zegt Frédérique Verbiest van Proximus. "Hier en daar moeten we dus nog een gaatje opvullen. Maar het grootste aantal nieuwe antennes moet er komen voor het UMTS-netwerk. Dat wordt gebruikt om bijvoorbeeld mobiel te internetten met een laptop."

Op dit moment is de invloed van gsm-straling op de volksgezondheid echter nog een onbekende factor. "Momenteel is er geen bewijs dat die straling schadelijk is", zegt Jaak Janssens, voorzitter van de Europese Kankerpreventie. "Maar het duurt 10 tot 15 jaar voor zo’n kanker zich ontwikkelt. Misschien ontdekken we pas over enkele jaren hoe schadelijk de antennes en gsm-toestellen wel zijn."