2min

Zoals vanmorgen al verwacht is de deal nu rond, Dell neemt inderdaad dataopslagspecialist EMC over voor het astronomische bedrag van 67 miljard dollar. Bijna drie keer zoveel als Dell zelf ongeveer waard is. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de diverse handelswaakhonden.

Dell is erin geslaagd om samen met zijn partners, MSD partners en Silver Lake, EMC over te nemen. In totaal wordt er 67 miljard dollar betaald om EMC in te lijven. Dell betaald 27 dollar per aandeel en een deel in zogenaamde tracking stocks die zijn verbonden aan de waarde van VMWare. VMWare is voor 80 procent eigendom van EMC en die aandelen worden dus ook ingezet voor de overname, dat zou betekenen dat de geruchten onjuist zijn dat Dell ervoor zou kiezen om VMWare direct weer af te stoten. Het bedrag van 27 dollar per aandeel wordt naar verluidt gefinancierd door Michael Dell, MSD partners, Silver Lake en enkele Amerikaanse banken.

Er zijn echter nog twee clausules opgenomen die ervoor kunnen zorgen dat de overname niet doorgaat. Er is namelijk een periode van zestig dagen afgesproken waarin EMC de tijd heeft een andere koper te vinden die bereidt is meer te betalen dan Dell. De kans dat dit ook daadwerkelijk gebeurd is bijzonder klein aangezien dit de grootste overname in de technologiewereld ooit is. Deze clausule is opgenomen voor de belangrijkste investeerder in EMC, Elliot Management, die moet zoveel mogelijk waarde terugkrijgen voor de gedane investeringen. De tweede clausule is zoals gebruikelijk bij overnames dat de handelswaakhonden toestemming verlenen voor de overname.

EMC zal straks van de beurs verdwijnen en worden geprivatiseerd zodat het samengevoegd kan worden met Dell. Dell is twee jaar geleden van de beurs gehaald en geprivatiseerd. Dat kosten destijds bijna 25 miljard dollar. Dell en EMC zullen straks het grootste private technologiebedrijf ter wereld zijn. Hierdoor kan het bedrijf een nieuwe fase in gaan waarbij de strategie radicaal op de schop wordt genomen zonder dat het bedrijf onder grote druk van publieke aandeelhouders staat.

Zoals we vanmorgen al schreven begint de uitdaging pas na de overname, namelijk het integreren van twee bedrijven die gezien kunnen worden als dinosaurussen in de techwereld en waar de nodige veranderingen moeten plaatsvinden om het toekomstperspectief te verbeteren.