Dell is erin geslaagd een bedrijfsonderdeel te verkopen en daarmee geld vrij te maken om de aanstaande overname van EMC te kunnen financieren. De Dell Software Group wordt overgenomen door twee investeerders, de Elliott Management Group en Francisco Partners, zij betalen iets meer dan 2 miljard dollar voor de softwaredivisie van Dell.

Dell staat op het punt om EMC over te nemen, in wat de grootste techovername ooit moet worden. Dell heeft 67 miljard dollar geboden voor EMC en op 19 juli aanstaande krijgen de aandeelhouders van EMC de mogelijkheid daarover te stemmen. De verwachting is op dit moment dat de aandeelhouders zullen instemmen met de overname.

Dell is sinds enkele jaren weren een private onderneming nadat Michael Dell, oprichter van Dell, samen met Silverlake Partners besloot om de pc-fabrikant van de beurs te halen. Het doel hiervan was om de pc-fabrikant te hervormen en om te bouwen naar een bedrijf wat ook in de toekomst een rol kan blijven spelen. De pc-markt is een aantal jaar geleden fors ingestort en bedrijven als Dell moeten zichzelf opnieuw uitvinden. Dell kiest ervoor om veel meer de enterprisemarkt in te duiken en de overname van EMC speelt daar een grote rol in.

De waarde van Dell zelf wordt geschat op zo’n 25 miljard dollar, Dell staat dus op het punt om een overname te doen van een bedrijf dat eigenlijk twee keer zo groot is. Een hele knappe prestatie en dat kan alleen doordat het enkele investeerders bereidt heeft gevonden om het gigantische bedrag te financieren.

Wel moet Dell zorgen dat de eigen liquiditeit zo optimaal mogelijk wordt en dat bedrijfsonderdelen die in de toekomst geen rol meer gaan spelen worden afgestoten. Een daarvan was de Dell Software Group en die is nu dus verkocht aan de Elliott Management Group en Francisco Partners, de investeerders krijgen nu Quest Software en SonicWALL in hun portfolio. Dell heeft weer 2 miljard dollar gevonden om een gedeelte van de overname van EMC mee te financieren.

Opvallend is overigens wel dat de Elliott Management Group ook een van de investeerders is die Dell helpt met de financiering van de overname van EMC. De verkoop van de Dell Software Group levert Dell overigens geen winst op, want Quest werd in 2012 overgenomen voor 2,4 miljard en kort daarna werd SonicWALL overgenomen voor naar verluidt 1,2 miljard dollar. Dell lijkt dus 1,5 miljard dollar te hebben afgeschreven op die bedrijven.