Western Digital heeft waarschijnlijk de meest belangrijke overname in zijn eigen geschiedenis aangekondigd want het verzekert het bedrijf ook van een toekomst. Western Digital heeft bekendgemaakt dat het SanDisk overneemt voor 19 miljard dollar. De overname moet nog wel door de aandeelhouders van SanDisk en de autoriteiten worden goedgekeurd.

Western Digital is met het bestuur van SanDisk overeengekomen dat het bedrijf wordt overgenomen voor een bedrag van 19 miljard dollar, omgerekend is dat ruim 16,7 miljard euro. Western Digital kan een deel van de overname betalen, een ander deel wordt gefinancierd en weer een ander deel wordt middels aandelen betaald. Western Digital betaalt zo’n 4 miljard dollar meer dan het bedrijf werkelijk waard is, daarmee lijkt het een goed bod te zijn.

SanDisk heeft samen met Toshiba een joint-venture voor de ontwikkeling en= productie van flashgeheugen, deze joint-venture bestaat al vijftien jaar en zal ook gewoon blijven bestaan. SanDisk en Toshiba zijn door deze constructie een van de grootste flashfabrikanten. Samsung is op dit moment nog een stukje groter. Western Digital en Sandisk hebben straks ook een ruime patentportfolio op het gebied van opslag waar mogelijk ook nog veel waarde in zit, samen hebben de bedrijven zo’n 15.000 patenten.

Western Digital is een traditionele harde schijf fabrikant en produceert vooral HDD’s. De bekende 3,5 inch harde schijven komen in veel gevallen uit de fabrieken van Western Digital, maar de markt is bezig met een verandering waarbij steeds meer HDD’s worden vervangen door SSD’s die gebaseerd zijn op flashgeheugen. SanDisk is een van de grotere spelers op het gebied van flashgeheugen en daarmee doet Western Digital dus een belangrijke aankoop.

Eigenlijk heeft Western Digital de boot een beetje gemist met het flashgeheugen. Het bedrijf maakt alleen maar HDD’s en daarvoor is de markt een stukje kleiner geworden. Op dit moment moet Western Digital het vooral hebben van bedrijven die grote cloudomgevingen aan het bouwen zijn, maar ook daar zien we al een beweging waarbij er wordt overgestapt op flashgeheugen omdat dit vele malen sneller is. Op de lange termijn is er dus weinig toekomst voor de HDD’s van Western Digital. De overname van SanDisk is dan ook zeer belangrijk voor Western Digital want dat verzekert het bedrijf van een toekomst.