De overname van SanDisk door Western Digital is afgerond, gezamenlijk hebben de twee bedrijven nu 74.000 werknemers in dienst en nu start de daadwerkelijke fusie van de bedrijven. Dit zal in fases gaan gebeuren over de komende twee jaar, waarschijnlijk zullen daarbij ook banen verloren gaan maar daar is nog niets over bekendgemaakt.

Western Digital heeft ongeveer 16 miljard dollar op tafel gelegd om SanDisk in te lijven en hiermee verzekerd de harde schijf fabrikant zichzelf van een toekomst. Western Digital is een van de beste, misschien wel de beste, harde schijf-fabrikant ter wereld. Het bedrijf heeft alleen volledig de boot gemist met de introductie van flashgeheugen en de snellere compacte en betere SSD’s. Uiteindelijk zullen de HDD’s gaan verdwijnen omdat SSD’s simpelweg beter en goedkoper worden.

Om te overleven heeft Western Digital zijn spaarvarken kapotgeslagen en heeft het SanDisk overgenomen. Hiermee haalt het bedrijf de nodige flashgeheugentechnologie in huis. De overname lijkt op geen beter moment te kunnen komen want de resultaten van Western Digital spreken boekdelen, het afgelopen kwartaal boekte het bedrijf een winst van 74 miljoen dollar op een omzet van 2,8 miljard dollar, terwijl dat een jaar eerder nog 384 miljoen dollar winst was op een omzet van 3,5 miljard dollar.

De markt is de afgelopen jaren sterk veranderd, zowel mobiele apparaten, pc’s als enterprise-omgevingen stappen massaal over op flashgeheugen. Met de overname van SanDisk kan Western Digital weer een volledig productaanbod gaan aanbieden en moeten de resultaten weer omhoog gaan.