KPN start uitrol landelijk LoRa-netwerk voor Internet-of-Things

KPN begint met het uitrollen van een LoRa-netwerk in Nederland, dit staat voor Low Power, Wide Area. Het LoRa-netwerk zal op 4 november als eerste beschikbaar zijn in Den Haag en Rotterdam, daarna volgt geleidelijk de rest van Nederland op een later tijdstip.

KPN zal waarschijnlijk een van de eerste landelijk dekkende LoRa-netwerken van Nederland worden, al is nog niet helemaal duidelijk wanneer andere providers begonnen met de uitrol van het netwerk. We weten uit betrouwbare bron dat ook Orange in Nederland een landelijk dekkend LoRa-netwerk wil gaan aanbieden in 2016.

Met het LoRa-netwerk kunnen Internet-of-Things-toepassingen verbinding maken met het internet. Toepassingen die gebruik maken van het LoRa-netwerken verbruiken extreem weinig energie en hebben ook vrijwel geen bandbreedte nodig. Het is bijvoorbeeld handig voor weerstations om eens per uur de temperatuur door te geven. Voornamelijk toepassingen die gebruik maken van sensoren hebben veel baat bij het nieuwe netwerk. Het is min of meer de opvolger van bestaande m2m-netwerken die nog gebruik maken van 2G-trage verbindingen, maar dan veel energiezuiniger.

KPN richt vooralsnog alleen op buitendekking maar op een later tijdstip moet ook dekking in huizen gerealiseerd worden met het LoRA-netwerk. KPN wil ook een marktplaats gaan opzetten waar bedrijven zich kunnen aanmelden voor activiteiten op het LoRA-netwerk.

In Amsterdam en Groningen is op dit moment The Things Network al actief met een LoRa-netwerk, het gaat hierbij om een open source initiatief waarbij het gebruik van het netwerk ook gratis is. The Things Network moet binnenkort ook beschikbaar worden in Antwerpen en Eindhoven.