2min

Een opmerkelijke stemming gisteren in het Europees Parlement die ook maar net is gehaald, met 285 tegen 281 stemmen heeft het Europees Parlement voor een resolutie gestemd waarin wordt opgeroepen om Edward Snowden te beschermen als mensenrechtenactivist en uitlevering aan de Verenigde Staten.

Snowden was verantwoordelijk voor het uitlekken van enorm veel vertrouwelijk informatie van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Uit de informatie die Snowden in de openbaarheid bracht werd duidelijk dat de Amerikaanse overheid het niet zo nauw nam met de privacy van burgers en dat het alles en iedereen in de gaten hield. Sindsdien is er veel verandert, is de druk vanuit Europa de Verenigde Staten toegenomen. Is het internet in rap tempo alle data gaan versleutelen en is iedereen net zo huiverig voor inlichtingendiensten als voor hackers.

Snowden verblijft momenteel in Rusland waar hij tijdelijk asiel heeft gekregen, de Amerikanen willen hem echter graag uitgeleverd zien zodat ze hem kunnen berechten als landverrader. Het Europees Parlement heeft nu alle lidstaten opgeroepen om Snowden te zien als mensenrechtactivist en hem nooit uit te leveren aan de Verenigde Staten. Mocht het echter zover komen dat Snowden zou besluiten om Rusland te verlaten om naar Europa te gaan dan zullen de Verenigde Staten eisen dat hij wordt uitgeleverd volgens de uitleveringsverdragen die de Amerikanen hebben met alle Europese landen. Deze nieuwe resolutie van het Europees Parlement staat dus haaks op al die verdragen.

Snowden zelf heeft gereageerd op de stemming en noemt het een "game-changer", maar het is voor de Amerikanen geen grote tegenslag aldus Snowden, meer een handreiking van de EU. Snowden mag voorlopig nog in Rusland blijven en de kans is klein dat hij dat land snel zal verlaten.