1 min

In de Verenigde Staten heeft een wetsvoorstel, de "USA Freedom Act", om de macht van de NSA in te perken en de privacy van Amerikanen te waarborgen het niet gehaald. Een ongewone coalitie van democraten en republikeinen stemden voor de wet, maar uiteindelijk waren het te weinig stemmen om het voorstel om te zetten in wetgeving.

Veel grote IT-bedrijven in de Verenigde Staten hebben druk uitgeoefend op de politiek om dit wetsvoorstel goedgekeurd te krijgen. Bedrijven als AOL, Apple, Facebook, Google, Microsoft, Twitter en Yahoo hebben allemaal brieven gestuurd naar de Amerikaanse Senaat om ze te overtuigen. Naast een betere privacy van de Amerikanen en het inperken van de macht van de NSA, zouden deze grote IT-bedrijven ook transparanter mogen communiceren over de informatieverzoeken van de Amerikaanse overheid.

Uiteindelijk stemde een deel van de democraten en republikeinen voor het voorstel, wat al opmerkelijk is. Maar uiteindelijk waren er 58 stemmen voor en 42 tegen. In totaal waren er 60 stemmen nodig om het voorstel om te zetten in wetgeving. De republikeinen hebben namelijk een meerderheid in de Senaat en de partij is tegen het voorstel, omdat zij denken dat hun strijd tegen IS in Irak en Syrië moeilijker wordt als dit voorstel wordt omgezet tot wetgeving.