1 min

Microsoft heeft sneller dan verwacht Cortana beschikbaar gemaakt voor Android en iOS. Er was al even een testversie beschikbaar, maar een definitieve lancering werd voorlopig nog niet verwacht. Cortana is de persoonlijke assistent van Microsoft die via spraak kan worden aangestuurd.

Microsoft kiest er op dit moment voor om Cortana vooralsnog alleen beschikbaar te maken in China en de Verenigde Staten, maar meer landen zullen ongetwijfeld snel gaan volgen. Microsoft hanteert ook voor zijn spraakassistent de cloud en mobile first strategie, waarbij het platform onbelangrijk is, Microsoft wil het aan zoveel mogelijk gebruikers aanbieden.

Om die reden maakte het ook bekend dat Cyanogenmod standaard Cortana zal gaan integreren in het besturingssysteem. Aan het einde van de maand moeten de eerste Cyanogenmod-versies klaar zijn met Cortana geïntegreerd, zo zal dan onder andere de OnePlus One voorzien worden van Cortana.

Cortana gaat de directe concurrentie aan met Google Now op Android en Siri op iOS. Helaas is Cortana nog niet beschikbaar in de Nederlandse taal, maar ook dat lijkt een kwestie van tijd te zien. Microsoft zet enorm zwaar in op Cortana in Windows 10, het ligt dan voor de hand dat het bereiken van grote groepen mensen door extra talen te ondersteunen hoog op het verlanglijstje staat bij Microsoft. Er is helaas nog niets bekend over de beschikbaarheid van de Nederlandse taal.