2min Devices

Microsoft maakt bètaversie van Cortana voor Android beschikbaar

Microsoft heeft in de Verenigde Staten de bètaversie van Cortana voor Android beschikbaar gemaakt. Daarmee kan Google Now worden verruild voor de persoonlijke assistent van Microsoft. Wanneer Cortana ook in Europa beschikbaar komt is nog niet duidelijk.

In Windows 10 heeft Cortana, de persoonlijke assistent van Microsoft, een zeer prominente rol gekregen, Microsoft maakte toen ook bekend dat het zijn assistent naar meer platformen wil brengen. Cortana moet op termijn beschikbaar komen op zowel Android als iOS.

De introductie van een bètaversie is de eerste stap in het uitrollen van Cortana naar andere mobiele platformen. Voor ons in Nederland en België is de belangrijkste vraag echter nog steeds wanneer de Nederlandse taal ondersteunt gaat worden. Zolang dat niet het geval is, blijft Cortana voor ons min of meer buiten bereik. Engels praten tegen je smartphone is wel mogelijk, maar de meeste mensen praten liever in hun moedertaal. Daarnaast ontkom je er niet aan om dan je hele smartphone in het Engels te configureren.

Cortana biedt de mogelijkheid om te zoeken op internet via een spraakcommando, daarbij wordt gebruik gemaakt van Bing in plaats van Google. Verder kan Cortana afspraken plannen, herinneringen instellen, vlucht- en hotelinformatie bijhouden en werkt Cortana op meerdere apparaten samen. Als je bepaalde taken of herinneringen afvinkt op je Android-toestel zal dit ook automatisch gebeuren op je Windows 10-systeem, je hoeft dan niet ook daar opnieuw dezelfde zaken af te vinken.

Cortana is duidelijk nog in bèta en is nog niet zo uitgebreid als in Windows 10, ook is de spraakassistent op Android nog niet aan te roepen met "Hey Cortana".