2min

Microsoft heeft besloten om de spraakassistent Cortana in juli beschikbaar te maken voor Android als companion -app voor Windows 10-computers. Daarmee lijkt Microsoft te insinueren dat de app niet volledig zelfstandig kan werken maar een Windows 10-pc nodig heeft. Het kan ook zijn dat veel features simpelweg niet werken zonder Windows 10-computer.

Daarmee krijgt Android de voorkeur boven iOS, het mobiele besturingssysteem van Apple. Cortana zal uiteindelijk wel op iOS verschijnen maar dat gebeurd pas ergens in het najaar, wanneer Cortana ook zal verschijnen voor de Xbox. Android krijgt daardoor de primeur omdat Windows 10 voor smartphones ook nog even op zich laat wachten, Windows 10 Mobile verschijnt waarschijnlijk eind september.

Heel veel details over Cortana voor Android maakt Microsoft niet bekend, maar het is duidelijk dat Cortana op elk apparaat een zo goed mogelijke ervaring moet bieden. Cortana moet uiteindelijk op een groot aantal apparaten beschikbaar komen en daarop gaan samenwerken. Op die manier heb je altijd je persoonlijke assistent bij de hand en kan je op tijd worden herinnert aan afspraken en activiteiten.

Microsoft noemt als voorbeeld dat wanneer je een herinnering instelt om de hond uit te laten om 20:00, dat je game of film op de Xbox zal pauzeren om je vervolgens te vertellen dat je de hond moet gaan uitlaten.

Hoewel Cortana straks echt een meerwaarde moet gaan bieden voor alle gebruikers, zal het voor ons in Nederland en België een kleine teleurstelling worden. Microsoft heeft in Cortana nog geen ondersteuning gestopt voor de Nederlandse taal en dat laat waarschijnlijk ook nog wel even op zich wachten. Tot die tijd kunnen we Cortana alleen gebruiken in het Engels, maar dat is toch een minder goede ervaring dan in je eigen moedertaal.