1 min

Autofabrikant Ford en zoekgigant Google richten volgens geruchten gezamenlijk een bedrijf op, waarbij de focus ligt op de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. De bekendmaking van de joint-venture wordt naar verluidt bekendgemaakt tijdens de CES-beurs die volgende maand plaats heeft.

Vorige week gingen al geruchten dat er binnen Alphabet -het overkoepelende bedrijf waar Google onder valt- een nieuw bedrijf voor autonome voertuigen opgericht zou worden. De mogelijke joint-venture met Ford zou hiermee te maken kunnen hebben. Beide bedrijven hebben belang bij de samenwerking: Ford heeft vanzelfsprekend veel ervaring met de ontwikkeling en productie van auto’s, Google is al jarenlang bezig met het testen van zelfrijdende auto’s.

Ford is zelf overigens ook al jarenlang bezig met tests van autonome voertuigen. De tests van Ford vinden echter veelal plaats in gecontroleerde omgevingen, waarbij Google’s auto’s ook de echte weg op mogen. Ford kreeg pas een paar dagen geleden toekomst om autonome voertuigen op de openbare weg te laten rijden.

Een ander voordeel is dat het nieuwe bedrijf op juridisch vlak losstaat van zowel Ford als Google. Mochten er dus onverhoopt toch grote ongelukken plaatsvinden, dan hoeven deze bedrijven er niet voor op te draaien. De samenwerking tussen Ford en Google zou overigens niet exclusief zijn en het staat beide partijen dus vrij om ook met andere partijen in zee te gaan.