1 min

Google heeft een vergunning aangevraagd om zijn datacentercapaciteit in de Eemshaven te verdubbelen. De gemeente Eemsmond heeft de aanvraag nu in behandeling. Op dit moment wordt er ook nog druk gebouwd aan drie datacenters op de 45 hectare grond die Google in zijn bezit heeft.

Google heeft een dochteronderneming met de naam Greenbox Computing dat verantwoordelijk is voor de aanvraag en bouw van de datacenters. Het bedrijf heeft laten weten dat deze aanvraag te maken heeft met een lange termijnplanning van Google. Op dit moment is er voldoende capaciteit en wordt ook er nog voldoende extra capaciteit bijgebouwd om aan de vraag te voldoen.

De verwachting is echter dat er in de toekomst nog veel meer capaciteit nodig zal zijn omdat de cloud steeds populairder wordt. Als de vergunningen dan al geregeld zijn kan Google direct starten met de bouw van een extra datacenter. De beslissing om daadwerkelijk nog meer te gaan bouwen in de Eemshaven is nog niet gemaakt.

De Eemshaven is een goede locatie voor datacenters omdat daar in de beurt veel electriciteitscentrales staan en de stroomvoorziening goed is geregeld. Inmiddels is de glasvezelcapaciteit in die regio ook fors toegenomen, waardoor er voldoende capaciteit is voor extra datacenters.

Google is overigens niet de enige die druk bezig is met de bouw van datacenters, ook Microsoft is in Nederland flink aan het uitbreiden, maar niet in de Eemshaven, Microsoft heeft gekozen voor Middenmeer.