De Eemshaven in Delfzijl zal een nieuwe uitvalsbasis van Google vormen. De zoekgigant heeft vandaag bekendgemaakt een serverpark van 70 hectare in de Groningse haven te gaan bouwen, daardoor zullen uiteindelijk zo’n 150 banen worden gecreëerd.

De bouw van het serverpark zal Google zo’n 600 miljoen euro kosten, die investering wordt gedurende vier jaar afgeschreven. Bij de bouw van het complex zullen zo’n duizend banen gemoeid zijn, als het park eenmaal in gebruik wordt genomen zijn er ongeveer 150 vaste banen. De bouw van het complex start in 2016.

Het is niet duidelijk waarvoor Google de capaciteit van het nieuwe complex precies wil benutten. Wel is duidelijk waarom Google voor Groningen kiest: het is goed bereikbaar, er zijn goed opgeleide technici aanwezig en er is voldoende energie voor handen. Ook het Nederlandse klimaat speelt mee, want er is door de gematigde temperatuur minder actieve koeling vereist. De belangrijkste reden is ongetwijfeld de aanwezigheid van een groot internetknooppunt waar Google dan vlakbij zit.

Eerder gingen er geruchten dat Apple een datacentrum in de Eemshaven wilde plaatsen. Hoewel dat nog steeds niet uitgesloten is, zal Google dit in ieder geval sowieso doen.